dimarts, 28 d’abril del 2009

Aniversaris

La setmana passada i part d'aquesta hem tingut aniversaris i sants a tota pastilla, un l'hem celebrat amb un bon arròs i molta alegria.

El Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, els vam amanir amb una mica de festa i berenar, però sobretot em va quedar per felicitar el més important. El dia 22 d'abril de fa 32 anys una pageseta moreneta de la Vall d'Aro i un melenes de Sant Feliu van sembrar una llavor, la de la família.

Ara aquesta llavor s'ha convertit en tot un arbre fort i robust, com aquest til·ler, amb moltes imatges i paraules viscudes, però també amb molta vida per endavant. Només puc dir que és una sort formar part d'aquest arbre i que m'en sento molt orgullosa. Per molts anys!

dijous, 23 d’abril del 2009

Pensar un desig


Avui és el dia de regalar roses i llibres. Mentre jo em penso quin llibre em compraré us vull obsequiar amb aquesta floreta, que no és una rosa però que si penses un desig abans de fer-la desaparèixer bufant, se't pot complir. Feliços desitjos i molt bona diada!

dimarts, 21 d’abril del 2009

La duresa d'un paisatge


M'agrada llegir novel·les ben traduïdes. Un dels millors traductors que he llegit, sense saber-ne ni entendre-hi massa, és en Pau Vidal. La biblioteca de Vidreres fa poc han tingut la sort de rebre'n una visita i pel que m'han dit va ser fantàstic. En Pau Vidal ha traduït moltes de les novel·les de l'Andrea Camilleri, entretingudes i plenes de dialectalismes sicilians i que el traductor ho resol amb la riquesa també dialectal del català.


Per aquesta raó, quan l'Esther, al seu bloc, va recomanar La vídua desclaça, de Salvatore Niffoi, no vaig dubtar a apuntar-me'l per llegir-lo. En Pau Vidal el tradueix magníficament. La novel.la és dura, però alhora poètica i amb pinzallades del folklore de Sardenya.


Un fragment poètic:

"A mesura que baixàvem cap a la costa el perfum canviava, i assaltava als narius amb glopades de tarongina i murtra i ventades de ginesta empastades amb salabror."


Un fragment dur:

"El líquid espinós que en Centini m'havia abocat se'm fregia a dintre, me'l notava entre les vísceres com el verí d'una taràntula."


Un fragment de la padrina, present a tot el llibre:

"Ser un bon bandit vol astúcia

estudiar vol voluntat

treballar, ves, vol paciència

i viure vol llibertat"


La llibertat, la quimera de la Mintonia i potser també la de tots, o no?

divendres, 17 d’abril del 2009

La flor de saüc




Avui em feia especial il.lusió dedicar aquest missatge a un amic que no sap què és el saüquer i la flor de saüc (va per tu "padrino"!), per això he aprofitat per documentar-me sobre la planta en qüestió.

Primer vaig pensar en la literatura i la poesia (i què sinó!) i el que més em va agradar va se el que en diu la Mariàngels Anglada




"i entre el saüc i l'heura s'acoblen les merles"




Senzill, però bonic i tendre.


Després vaig decidir-me a buscar alguna cosa més pràctica, més que res per si mai tinc la necessitat de flor de saüc per curar algun petit mal. I el destí (i la recerca, és clar!) em va portar a aquesta pàgina, que no està gens malament.


Finalment, per curiositat, em vaig posar a triar i remanar a veure si hi havia alguna cosa diferent i, mira, vaig trobar un missatge que em va agradar al bloc dels Arbres Amics.


Aquesta foto, però, encara em va agrada més, subtitulada com "abeja punki".



dimarts, 14 d’abril del 2009

Una passejada per la vall de Mascanada

A Sant Feliu, pot semblar estrany, però encara queda algun racó de tranquil·litat i bon rotllo. És un lloc agradable on pots trobar-hi bona gent com l'Emilia i l'Emiliano, cases de pagès de tota la vida com a Cas Panarro, cases que cuiden molt bé el seu entorn, com a Can Serra o fins i tot gent amb molta creativitat, com El Ratpenat de Mascanada. Acabo aquí amb una de les seves poesies:

La nit té la fragilitat d'una
papallona.
Les seves ales podran portar-te de
record en record,
i dintre la seva foscor,
pots trobar-hi la llum i els colors
que vulguis.

LA NIT ÉS FRÀGIL...NO LA
TRENQUIS...DEIXA-LA VOLAR.
Ratpenat 2008




dimecres, 8 d’abril del 2009

Els brunyols


Per Setmana Santa són típiques les processons, com la de Verges o totes les que es fan al sud d'Espanya, però a casa meu mai hem sigut d'anar a aquest tipus d'actes, hem sigut més de "jalar".


Des de ben petita recordo que el primer que fèiem quan s'acostaven aquestes dates era anar a comprar els ingredients per fer els brunyols. Fer brunyols era, i és, tot un ritual. No val a comprar una farina i un llevat qualsevol, no! Ha de ser llevat i farina de flaquer, d'aquells que fan pa de veritat com a can Carlos de Santa Cristina o can Montiel de la Vall d'Aro. El dia clau era el dijous sant, un dia que ja per tot el carrer s'escampava la flaire de brunyols. Al matí els pastàvem, després els deixàvem reposar a un lloc fosc i a la tarda els posàvem a coure. Però el més divertit i curiós era després. Un cop tot net i endreçat com una petena s'havien d'anar a repartir. És curiós, però la gràcia dels brunyols és repartir-ne perquè després t'en donin i puguis dir "els nostres eren més bons!"


Aquest any, com cada any, farem els brunyols. No podrà ser el dijous, perquè la feina i les obligacions hipotecàries no ens ho permeten, però els farem divendres. Ja estic esperant com el meu pare mira aquella vella llibreteta per saber quantes unces de greix hi va o si hi posa massa matafaluga o no i tot seguit, al pa de llevat li diu:


"Llevat posat qui t'ha fet florir i granar que et faci llevar"


Una tradició tan casolana està bé que es conservi i avui m'ha agradat escriure-ho al bloc. No és un poema de Carner, ni un conte de la Rodoreda, ni tan sols un article de Pla, però és una tradició molt bonica, on es comparteix una cosa tant dolça com són els brunyols.


Per cert, amb crema catalana, boníssims!!

dijous, 2 d’abril del 2009

Els nervis del primer dia




El primer dia sempre hi ha aquell cuquet que es belluga a la panxa: el primer dia al cole, a la feina o el primer dia de viatge. Avui és el meu primer dia com a "bloguista". Ja fa dies que hi dono voltes, sobretot des que vaig veure el bloc de l'Esther, una companya i amiga del bloc "A l'atzar agreixo". No només m'ha fet reflexionar i passar bones estones amb els seus comentaris, sinó que, a més, és a ella que li dec aquest bloc.




És una activitat ben sana compartir sentiments i reflexions amb altra gent, de vegades també molt útil. M'agrada el que diu Gaziel sobre el seu dietari:


"dient tot de coses que em passaven pel cap, sense pretensió ni sistema, però que tanmateix, fet i fet, són una manera de veure el món i una manera de viure-hi"

Precisament això és el que vull dir. Les paraules d'un bon escriptor sempre ho expliquen millor.
Avui és el meu primer dia d'un camí on el final no és important.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...